Quincy, Herbie si Fairlight

Am pentru tine azi un filmulet greu. Multa istorie in 6 minute. E cunoscut faptul ca Herbie Hancock, un monument al jazzului, era adeptul experimentarii cu orice tehnica noua de compus si a fost unul dintre primii muzicieni care au imbratisat synthurile pe vremea aia. Faptul ca Herbie si genialul Quincy Jones (idolul lui Dr. Dre) se cunosc de 20 de ani aflam din filmuletul care urmeaza.

Anul in care se desfasoara actiunea este 1983. Adica anul in care Thriller, albumul lui Michael Jackson produs in totalitate de Quincy, isi incepea dominatia mondiala drept cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor (100 de milioane de copii vandute pana acum). Asa ca nu putea exista un moment mai prielnic ca cei doi sa fie imortalizati intr-o sesiune de improvizatie prin studio. Si nu oricum, ci folosind cea mai ravnita masinarie de facut muzica de pe vremea aceea, Fairlight CMI.

fairlight3.jpg

Vorbesc serios, oamenii stateau la coada sa-si vanda copii pentru un Fairlight. Sigur, azi il depasesti de cateva sute de ori cu un laptop si un controller midi dar pe-atunci era divinizat ca Vali Vijelie. Explicatiile lui Herbie de la sfarsit sunt relevante chiar si azi, in epoca dezbaterilor despre care software de facut muzica e cel mai bun. Completat cu un intervievator mai alb decat Andreea Marin (ii intreaba despre sangele african la un moment dat), nici ca putea sa iasa o inregistrare mai interesanta.

Atat din Dristor. Mai vorbim.

Anunțuri

One response to “Quincy, Herbie si Fairlight

  1. Tare…n-am ce sa zic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s