Boom bapul e pe val

marco.jpg

spacer.png
Undele sonore se propaga cel mai bine pe suprafata apei. Dar nu mai bine decat se raspandeste Hip-Hopul prin cartiere. Asta e singura legatura pe care am reusit sa o gasesc intre productia de instrumentale si numele de scena al lui Marco Polo, un producator tanar pe scena rapului din State, originar din Toronto si dupa a mea umila parere, extrem de talentat.

Boom bap inseamna sunetul acela crud al Hip-Hopului din New York, un stil hardcore caracteristic radacinilor genului nostru de muzica. Pe scurt, inseamna capacitatea kickului (boomul) si snareului (bapul) de a construi impreuna ritmul fundamental (si suficient) al unui instrumental. Restul sunetelor sunt podoabe peste acest schelet esential. Boom bap este DJ Premier. Boom bap este Pete Rock. Pune la un loc un kick, un snare si un sample si obtii muzica lui Marco Polo.

Daca ar fi totul la fel de simplu precum suna… Din ecuatia de mai sus lipseste aportul personal, suflul propriu nascut doar prin trecerea sampleului prin filtrul artistic al producatorului. De-asta suna atat de bine Marco Polo.

Dar cat de bine suna el pana la urma? Ei bine, asta si-a propus sa dovedeasca prin proaspatul sau album, Port Authority. Formula este simpla: versuri originale ale unor rapperi precum Kool G Rap, Masta Ace sau Large Professor (am mai vorbit noi despre el) pe beaturi de-ale lui Marco. Cu Masta Ace are chiar primul single al albumului, Nostalgia, care suna cam asa:

Frumos, nu? Evoca vremuri vechi cu zile insorite cand bauturile alea costau 25 de centi si o melodie buna avea puterea de a lega instantaneu doi oameni care nu s-au mai vazut vreodata. De-asta suna atat de bine Marco Polo. Albumul a fost lansat pe 15 mai si il gasesti aici.

Situl lui Marco este deasemenea interesant, in special prin sectiunea „Buy Beats” (este un buton in josul paginii lui) unde poti sa asculti in detaliu intregul lui catalog de instrumentale. Sunt multe si sunt foarte bune.

Ai multe de ascultat pana la urmatorul post.

Din Dristor, Bucuresti, Boyboy asculta Marco Polo. Si da din cap. Pace.

Reclame

2 responses to “Boom bapul e pe val

  1. melodia asta imi aduce aminte de : http://www.youtube.com/watch?v=5KZbdFyzkds 🙂 super tari ambele :X

  2. boyboy da aprobator din cap 🙂 . dj premier nu poate sa greseasca. nici macar cu christina aguilera.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s