Tu cata dragoste ai pentru sampleurile tale?

ghostface.jpg

Una dintre cele mai importante abilitati ale unui MC este sa stie sa isi aleaga instrumentalele. Puterea asta supraumana este cea care l-a imbogatit pe Jay-Z, cea care l-a facut popular pe Jeezy si cea care l-a transformat pe Ghostface Killah intr-un clasic in viata.

Daca primii doi stiu sa isi aleaga acordurile care le pun in valoare propriile calitati, amplificandu-le vocea, stilul sau subiectul, Ghostface apare dintr-o alta directie cu totul. La el nu este doar o chestiune de a-si potrivi muzica folosita cu vocea si restul. Pentru el este evidenta o atractie autentica pentru muzica din care provin negativele, o dragoste si o intelegere completa rivalizata doar de cea traita de producatorii care aleg si taie sampleurile. Un respect pur pentru opera de la care a pornit totul, respect care se simte in rezultatul final.

Dragostea lui Ghost pentru muzica veche este si unul din punctele atinse in interviul (audio, 20 de minute) foarte interesant de aici, pe langa singuratatea lui, situatia lui financiara si prietenia cu The Delphonics (despre care vorbesc imediat). De-a lungul timpului, Ghostface s-a dezvoltat constant si a demonstrat ca poate sa inventeze, sa inspire si sa miste, iar respectul sau pentru muzica asta nu a fost dovedit niciodata mai limpede decat prin urmatoarea tehnica originala al carei arhitect este.

Folosita deja pe doua albume, tehnica lui consta, pe scurt, in a canta peste o melodie intreaga, fara a-i extrage sau adauga vreun element, creand astfel o simbioza emotionanta intre mesajul original al operei si mesajul nou. Merita sa asculti:

Holla (de pe The Pretty Toney Album) peste o melodie geniala a clasicilor The Delphonics:

Trebuie sa-i vezi si pe Delphonics in actiune:

Big Girl (de pe penultimul lui album si preferatul meu, Fishscale) peste o melodie a celuilalt grup preferat al lui Ghosface, The Stylistics:

La fel, The Stylistics facand ce fac mai bine, chiar si in timpuri moderne:

La amandoua melodiile Ghostface este trecut ca producator, pentru ca a fost ideea lui. Multi ar spune ca asta nu este productie si ca nu are nici un merit. Dar multi nu inteleg Hip-Hopul…

Anunțuri

One response to “Tu cata dragoste ai pentru sampleurile tale?

  1. inca un articol d nota 10
    bv!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s