Cu sampleuri sau fara?

Hip-Hopul s-a nascut si s-a dezvoltat din sampleuri. Din muzica veche, muzica rara, muzica de suflet, Hip-Hopul a stiut mereu sa simta si sa aprecieze spiritul altor melodii, sa il extraga in sampleuri si sa il glorifice reasamblandu-l intr-un mesaj concentrat, mai puternic si mai eficient.

Ca in orice gen muzical, in Hip-Hop instrumentalul poate fi compus de la zero. Dar importanta samplingului pentru istoria si cultura urbana si in special pentru viitorul acestui stil de muzica (si de viata) nu va putea fi ignorata vreodata.

Joseph Glenn Schloss este un necunoscut care a decis ca acest subiect merita o atentie deosebita si a ales tema „Arta Hip-Hopului bazat pe sampling” pentru disertatia pe care a elaborat-o pentru obtinerea titlului de Doctor in Filozofie la o universitate din SUA. Lucrarea este interesata si o poti downloada aici. Nu voi continua sa explic relevanta samplingului pentru ca sunt prea multe de spus.

Vreau totusi sa arat ce se intampla intr-o situatie speciala in care se poate gasi un producator (sau avocatul lui) cand nu reuseste sa cumpere drepturile pentru a lansa o melodie compusa din sampleuri.

In 1999 Ja Rule a scos albumul Venni Vetti Vecci pe instrumentale produse excelent de Irv Gotti. Stilul lui Irv Gotti il stim: sampleuri intunecate si murdare, prielnice povestilor cu jafuri, crime si alte gangsterisme… Sa faci o melodie cu sampleuri este frumos, dar scump. Iar uneori banii pot chiar sa nu fie problema pricipala. Sunt multe chestiuni care pot aparea pentru a face imposibila utilizarea (legala) a unui sample.

Melodia World’s Most Dangerous s-a aflat in aceasta situatie. Solutii au fost analizate si decizii au fost luate. O sa exemplific cazul ca la teleshoping, cu „inainte si dupa”. Melodia originala trebuia sa sune asa:

Au existat probleme cu sampleul iar solutia finala a fost ca Irv Gotti sa reconstruiasca instrumentalul folosind in totalitate sunete originale. Rezultatul (melodia finala de pe album) suna asa:

Fara voce, diferentele sunt mai clare.

Inainte:

Dupa:

In cele din urma melodia reuseste sa imite bine originalul, suna foarte bine reconstruita desi este putin mai rece si a mai pierdut din suflet. Cu siguranta o prefer pe cea originala. Poti sa downloadezi melodiile intregi: versiunea originala si versiunea de pe album.

Din perspectiva legala sampleurile vor avea mereu o conditie delicata. Exista destui producatori care evita acest tip de compozitii ca pe fosta prietena dar mereu vor fi mai multi cei care considera ca problemele care pot aparea nu depasesc placerile pe care ti le poate aduce o creatie clasica in adevaratul spirit al Hip-Hopului.

Reclame

One response to “Cu sampleuri sau fara?

  1. foarte adevarat :)>- … pace boy2 si mai vrem posturi 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s