Minimalism sau lene?

Ma gandeam ca e momentul oportun sa incercam o diferentiere rapida. Muzica asta a noastra se preteaza de multe ori la folosirea sunetelor foarte putine, uneori doar un kick, un snare si (poate) un instrument strident dar retras. Dar unde se trage linia intre acest minimalism (arta de a folosi un numar minim de sunete pentru a crea o piesa care transmite un mesaj mai puternic prin insasi aceasta reductie la elementele esentiale) si banala lene? Presupun ca sunt doua ipoteze pentru cea din urma: producatori de renume, scumpi, care pur si simplu nu au chef sa se concentreze prea mult pe o anumita tema, sau poate producatori slabi care, fie din proprie initiativa fie imitand alte instrumentale identice, au impresia ca produc o opera minimalista cand de fapt nu exista nici un mesaj in spatele notelor.

Ei bine, nu prea poti sa stii unde e aceasta granita, poti doar sa o simti. Asadar ca sa ilustrez explicatia am pregatit o mana de exemple asa cum le vad eu (le bag pe zShare pentru ca momentan nu mai am spatiu pe hostul platit):

Minimalism:

Ying Yang Twins – Wait (The Whisper Song) [produsa de Mr. Collipark]
Cam ca „Drop It Like It’s Hot” doar ca instrumentalul asta isi justifica economia de sunete prin mesajul central al melodiei finale. Ceea ce la “Drop It…” nu se intampla.

Cassidy – Hustla [produsa de Swizz Beatz]
Swizz Beatz clasic, transformand un experiment intr-un hit.

Gillie da Kid – Holla Back [nu stiu cine a produs-o pe asta]
Am spus si intr-un post trecut ca imi place instrumentalul asta, dar am cateva obiectii in legatura cu pianul.

Lene:

50 Cent – Disco Inferno [produsa de C. Styles & Bang Out]
Instrumentalul asta se incadreaza la a doua ipoteza de lene. Incearca sa urmeze aceeasi formula (si succes) ca „In Da Club” (mama intregului stil minimalist) al lui Dre dar in ochii mei nici nu se apropie.

216 – Hey Hey [produsa de Scott Storch]
Iar asta se incadreaza la prima ipoteza de lene. Producator renumit caruita nu-i mai pasa ce scoate atata timp cat satisface o cerere. Si Scott Storch are atatea astfel de exemple in discografie incat as putea scrie un post intreg. Am putea sa-i zicem „Cand producatorului tau nu ii mai pasa”.

Atat cu exemplele, sper ca ti-ai facut o idee.

Boyboy, producatorul anului zice pace.

Reclame

4 responses to “Minimalism sau lene?

 1. Sisu&Puya cu CIA – Mai vrei e tot minimalism ? asa mi se pare

 2. Mai vrei este un instrumental frumos. E antrenant, are kickul ala foarte bine ales. Dar nu se incadreaza la minimalism vs lene. Este un instrumental clasic, in spiritul anilor de aur ai hip-hopului. La M vs L intra noua rasa de instrumentale.

  Acu ma duc pe youtube sa ascult „mai vrei”. 🙂

 3. Sau trend. Sau moda. Sau alt aspect pe care nu l-ai abordat: mai putine sunete, mai usor sa le faci sa sune „puternic”, mai usor sa faci RMS-ul mare, sa bubuie discoteca! Ai observat ca piesele au din ce in ce mai mic RMS-ul, adica au o presiune mai mare a sunetului, pe masura ce trec anii?

  De exemplu, noul album al lui Timbaland are o medie de -7,5 RMS. Acum doi ani daca atingeai -10 erai „galagios”! Iar acum 20 de ani era normal sa ai undeva la -15 RMS.

  Asadar… kick, snare, synth = RMS mare.

 4. Mai multe info despre ce zice Florin pe-aici. Vezi ca s-ar putea sa se deschida in aceeasi fereastra si nu as vrea sa parasesti blogul asta minunat. 🙂

  Oricum, Florin, despre trend si moda… astea doua sunt doar cauze ale creatiilor de tipul celor despre care vorbeam. Asa se fac acum melodiile. Eu vroiam numai sa fac diferentierea intre o melodie minimalista reala si una facuta in graba. Amandoua totusi respecta trendul pentru ca asta este cererea pe piata si astea aduc $. Deh, acestea sunt vremurile tulburi in care traim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s