Unde punem un bridge?

semn.png

Un instrumental de hip-hop este format din loopuri deci este predispus la a fi repetitiv. In contextul asta intra in scena bridgeul pentru a improspata melodia, pentru a ii da un nou suflu. Daca il bagi prea devreme va parea ca face parte din loopul original si nu va aduce nimic special compozitiei. In schimb, daca il introduci prea tarziu isi pierde intreg efectul pentru care l-ai creat. Daca il folosesti cum trebuie si il pui exact acolo vei obtine un efect atragator de inviorare si animare a melodiei.

Multi producatori pun un bridge dupa cel de-al doilea refren (nu il numaram pe primul daca incepi direct cu refrenul). Ar iesi asa: [intro sau refren] + [vers] + [refren 1] + [vers] + [refren 2] + [bridge] + [vers] + [refren 3] + [outro sau refren]. Prima melodie care imi vine in minte acum este Toni Braxton cu Loon si Pharrell Hit The Freeway pentru o structura asemanatoare:

Ce mai fac eu din cand in cand este sa pun bridgeul inaintea celui de-al doilea refren. Suntem obisnuiti ca dupa strofa a doua sa intre refrenul si de-asta suna atat de bine cand apare in locul lui o bucata noua, un loop ce nu a mai aparut pana atunci in melodie. Scopul este ca melodia sa nu stagneze. E nevoie de bridge pentru ca pana pe la jumatatea melodiei va fi nevoie de o schimbare si daca ea nu vine melodia va parea limitata si monotona. Cu bridge insa prima impresie va fi mereu cea a unei melodii complexe care transmite mai multe in aceeasi durata. Iar melodiile de genul asta sunt statistic* reascultate mai des.

Peace and love.

linie_wp.gif
* Mint. Nu e nici o statistica.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s