Introducing „the Offtopic”

Din cand in cand o sa mai bag cateva idei pe care le am despre rap in general, si nu doar despre instrumentale. Posturile astea vor fi notate cu Offtopic si vor fi rare. So here it goes.

young_jay-z.jpg

Ascultam Vol.1 …In My Lifetime al lui Jay-Z si am remarcat ceva. Despre povesti. Cand incearca sa povesteasca, Jay-Z este foarte greu de urmarit. Pentru ca stilul lui nu se potriveste cu genul asta. Nas, pe de alta parte, este facut pentru asa ceva. Stilul lui Jay-Z include folosirea multor comparatii, jocuri de cuvinte si expresii complicate pentru care cateodata trebuie sa apesi rewind ca sa le intelegi. Nimeni nu vorbeste mai bine despre bani si status decat Jay-Z. Ori cu mai multa clasa si eleganta. Dar intr-o povestire trebuie sa fii cat mai curat in exprimare (chiar daca folosesti metafore… nu intra in conflict cele doua) si nu sa folosesti jocuri de cuvinte. Exemplu bun de Jay-Z vs. Nas: Streets Is Watching (produs de Ski) vs. Blaze a 50 (produs, bineinteles de L.E.S.). Jay-Z e greu de urmarit, din mai multe motive: foloseste jocuri de cuvinte si multe comparatii care iti distrag atentia de la poveste, firul narativ nu este drept, mai iese din personaj ca sa spuna altceva si apoi se intoarce. Nas pe de alta parte are o poveste de spus pe care o infrumuseteaza cu imagini vii, clare, in nici un caz comparatii.

Ca sa imi sustin teza, uite un exemplu de Jay-Z vs Jay-Z, de pe acelasi album (In My Lifetime): Streets Is Watching vs. Imaginary Player (una dintre cele mai bune piese ale Hip-Hopului dupa parerea mea). Imaginary Player este Jay-Z at his finest, congruent cu imaginea si cu stilul lui iar melodia curge de la inceput pana la sfarsit fara efort.

Si pentru ca ai rezistat atat Offtopic, o recompensa ontopic. Labi SiffreI Got the Blues (partial). Daca asculti pana la capat (sau cel putin pana la jumatate) vei avea inca o surpriza:

[odeo=http://odeo.com/audio/6227123/view]
Ca un al doilea Offtopic in acelasi post, ati vazut ultimul video al lui Grasu X, nu? A aparut si la stiri, impreuna cu Swamp (care apare in video). Ce vreau sa evidentiez este ca Swamp incepe sa semene tot mai mult cu T.I.. Spre exemplu, in primul film (apare foarte putin):

…si mai ales in al doilea (spre sfarsit):

Pentru comparatie, sa va uitati la What You Know, al lui T.I.:

Reclame

2 responses to “Introducing „the Offtopic”

  1. ultimul video de pe youtrube asta: Pentru comparatie, sa va uitati la What You Know, al lui T.I.: iti merge ca mie nu? 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s