Despre ghostproducing

Pana la urma cine e Mr. What-you-know-about-that? L-am vazut pe DJ Toomp prin interviuri vorbind despre cel mai mare hit produs de el, instrumentalul pe care i l-a vandut lui T.I. si care mai tarziu a devenit melodia What You Know de pe albumul King. Vorbea prin interviurile astea despre ce melodie a urmarit pentru inspiratie (am uitat cum se numea, era una veche de tip motown care suna cam la fel) si cum a facut beatul. Si am mai citit mesajele fanilor care il ridicau in slavi.

Acum, sa vorbim putin despre adevaratul producator, cvasinecunoscut, Wonder (apasa, ar trebui sa se deschida in alt link), care a facut de fapt negativul. A ascultat melodia veche, s-a inspirat, a produs beatul si i l-a vandut lui Toomp (care a schimbat tobele si l-a vandut mai departe, deci, teoretic, valoare adaugata exista). Wonder nu este creditat drept coproducator pe album (dar macar apare in calitatea asta in soundtrackul filmului ATL, unde a mai fost folosita melodia) dar bani a luat.

Nu vorbim de partea de business. E clar ca este benefic pentru toata lumea. Un producator popular si cautat este asaltat cu ‘jdemii de cereri de de la artisti. Poate sa lucreze la 10 beaturi in acelasi timp (la figurat) cu o multime dintre ei. Devine la un moment dat greu sa faci fata. In timpul asta, producatori tineri, creativi si foarte infometati lucreaza la 10 beaturi deodata fara artisti la orizont. Ei primesc banii dar nu primesc recunoasterea mondiala pe care o merita (care valoreaza mult mai mult pe termen lung). Totusi, dragostea trece prin stomac si, cand ai burta plina, nu poti sa fii decat fericit. In ceea ce priveste artistul, el primeste un beat cu adevarat bun si asta este tot ce il intereseaza.

Dar este cam urat. Faceti o comparatie intre ce ati simti pentru un DJ Toomp (sau un Dre, sorry to burst your bubble) si un Timbaland (care nu ar face niciodata asa ceva). E o diferenta, nu? Cat despre Wonder, acum il stiti. Dar cati mai sunt in situatia lui? Mie mi-ar placea sa ii cunosc.

P.S. Am mai adaugat o melodie pe myspace (e link pe dreapta) . Nu am mai postat nimic de mult but I’ll try harder.

*EDIT* m-am uitat pe wikipedia si melodia de unde s-a inspirat Wonder este Roberta Flack – Gone Away.

Reclame

One response to “Despre ghostproducing

  1. Pingback: Ghostproducing partea a doua « Boyboy despre instrumentale in hip-hop

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s